De verborgen wereld van de Rielerweg, van vuilstort tot illegaal kamerverhuur

De verborgen wereld van de Rielerweg, van vuilstort tot illegaal kamerverhuur

Een inkijkje in de wereld achter de voorramen van Voorstad door de ogen van buurtbewoner Tom van Buurtverbetering Voorstad Deventer. Een wereld van illegale kamerverhuur, afval dumping aan de straat, ratten en een onveilig gevoel. Zo’n wereld waarvan je denkt dat deze alleen in steden als Amsterdam voorkomt, maar die ook blijken te spelen in ons mooie Deventer. Grote steden problematiek in onze eigen achtertuin!

Onlangs waren we in gesprek met Tom, een jonge man druk zijn huis aan in Voorstad verbouwend tot zijn eigen paleisje. Behalve de verbouwing van zijn huis, is hij druk met Buurverbetering Voorstad Deventer. Een activiteit waarvan hij waarschijnlijk niet had gedacht dat hij zich daarmee bezig zou houden toen hij zijn huis kocht in één van de oude wijken die Deventer rijk is. Met mede buurtbewoners monitort hij klachten die overlast geven en onderhoud hij daarover contact met de gemeente en de politie Deventer, de laatste overigens sporadisch en van slechte kwaliteit. Ondanks meerdere verzoeken om contact en actie, heeft dat tot op heden tot onvoldoende resultaat geleid bij de politie. Dossiers vol heeft hij inmiddels verzameld en laat hij aan ons zien. Foto na foto van afval dat soms tot het raamkozijn staat opgestapeld. Kleine straatjes en doorgangen waar afval gewoon blijft liggen, omdat de gemeente daar geen verantwoordelijkheid over heeft of neemt. Nachtelijk overlast van toeterende auto’s die (veelal) arbeidsmigranten op komen halen voor een dag werken elders in Nederland. Arbeidsmigranten die soms met wel 16 man in een eengezinswoning illegaal verblijven. Woningen die hierop zijn ‘aangepast’ om al die mensen te kunnen huisvesten. En die na een controle bij de gemeente illegaal blijken te zijn verhuurd. Zorgen zijn er of dit allemaal wel veilig is, zowel voor de bewoners als voor de buurt. En het uitblijven van handhaving door de verantwoordelijke instanties, vanwege tekort in manschappen. Kortom, er is sprake van multiproblematiek in deze wijk!

Naast deze overlast blijkt deze buurt ook een stuk minder veilig te zijn geworden. Buurtbewoners durven niet altijd melding te doen van overlast uit angst voor eventuele gevolgen. Scheldpartijen, maar ook handgemeen komen helaas voor. Sinds de inrichting van de fietsstraat is het ook een gedrang tussen auto’s, fietsen en vrachtwagens. Schade aan voertuigen is aan de orde van de dag. Hulpdiensten kunnen in deze straat maar moeilijk hun bestemming vinden. Het is te smal geworden. Als er hulp nodig zou blijken te zijn, dan is het hopen dat er geen auto’s of busjes in de weg staan. Het is wachten op dodelijke slachtoffers in deze straat.

We horen zijn verhaal met klapperende oren aan. Dit lijken verhalen te zijn uit het buitenland. Zoals je die weleens ziet bij bekende tv programma’s waarbij wetsdienaars de deuren langs gaan om te controleren op illegale bewoning en een controle van de veiligheid. Tom kan ons foto’s laten zien die bewijzen dat ook hier in het pittoreske Deventer we last hebben van grootstedelijke problemen. Hij is bezig met een groot onderzoek om inzichtelijk te maken wat nou de werkelijke grootte van het probleem is. Want die illegale bewoning is niet alleen potentieel gevaarlijk voor de bewoners en de buurt, maar zorgt ook voor overlast. Deze arbeidsmigranten beschikken immers niet over een afvalpas en kunnen hun afval dus niet kwijt bij de containers in de wijk. Afval wordt met zakken tegelijk daarom op straat gedumpt. De ratten lijken er wel goed bij te varen, want ook die worden met regelmaat gespot. Oplossingen weet Tom genoeg, sommige zijn simpel (plaats meer afvalbakken) en sommige zijn misschien wat lastiger te realiseren.

Tijdens een rondleiding door de straten in Voorstad zijn de problemen ook voor ons duidelijk zichtbaar. Ook de verschillende buurtbewoners die we tijdens de wandeling spreken bevestigen het verhaal van overlast en gevaarlijke situaties. Ook zien we verbeteringen die de buurt samen met de gemeente of de woningcoöperatie hebben gerealiseerd. Graffiti dat is weggehaald, nieuwe fietsenrekken en plannen voor het plaatsen van een hek zijn enkele mooie voorbeelden.

Deze verbeteringen en voorbeelden uit andere wijken betekenen ook hoop voor Voorstad, het kan dus beter en anders. Wegkijken mag niet meer, verbeteringen zijn hard nodig. Samen, gemeente, buurtbewoners, handhaving en maatschappelijke organisaties moeten hiervoor de handen ineen slaan. Handhaving van het bestaande beleid en samen met de buurt nadenken over oplossingen, want zij zijn er in ieder geval klaar voor.